Rasstandard

Ingår i grupp 1 Vall-, boskaps- och herdehundar

Historik

Rasen har utvecklats i USA från hundar som sannolikt kom från Europa via Australien under 1800-talet. De amerikanska får- och boskapsuppfödarna fortsatte utvecklingen av rasen och man bevarade dess allsidighet, förmåga att arbeta självständigt, utpräglade vallnings- och vaktegenskaper samt det iögonfallande utseende som vann beundran. Dessa egenskaper är rasens signum än idag och den är en fortsatt populär ras på amerikanska farmer och rancher.

Användningsområde

Australian shepherd är en intelligent arbetshund med vall- och bruksegenskaper. Den är lättlärd, lyhörd, reagerar snabbt och vill arbeta i team med sin förare. Den lämpar sig därför för flera aktiviteter och rasklubben förespråkar att hunden får arbeta med bruks eller vallning. Rasen är en sk kroppsvallande ras och vallar genom att använda sin fysiska närvaro för att flytta på djur som ankor, får och nötkreatur. Rasen är en trogen kamrat och som har uthållighet att arbeta hela dagar.

Hälsa

Rasen betraktas som en relativt frisk och sund ras. För registrering krävs att föräldrardjuren har känd höftledsstatus samt känd mentalstatus på mentalbeskrivning (MH) och att alla rutor i det protokollet är ikryssade. Det finns en MH-idealprofil på rasklubbens hemsida, där det tydligt framgår vilka kryss som är önskvärda och icke önskvärda i protokollet.

Egenskaper / Mentalitet

Rasen ska ha ett jämnt humör, vara vänlig, lättlärd och kan ha vaktinstinkter. Den kan vara något reserverad vid första mötet med obekanta personer, men ska inte vara skygg, rädd eller aggressiv. Det är en intelligent och mångsidig hund som är lyhörd med snabba reaktioner och som behöver aktiveras såväl fysiskt som psykiskt.

Storlek och utseende

Mankhöjd för hanar är 51-58 cm och för tikar 46-53 cm. Rasen är välbalanserad, något längre än hög, medelstor och smidig, vig, muskulös utan att vara grov och klumpig. Pälsen ska vara medellång och måttligt grov. Färgerna är många och färgteckningen mycket individuell. Färger som förekommer är blue merle, svart, red merle, röd, alla med eller utan vita tecken eller tan-tecken. Alla former av överdrifter i storlek, grovlek och päls är felaktigt enligt rasstandarden. Medfödd stubbsvans förekommer.

Pälsvård

Rasen ska ha en funktionell päls utan överdrifter. En korrekt pälsad australian shepherd kräver ingen omfattande pälsvård. Regelbunden genomkamning, lite intensivare i fällningsperioderna bör räcka för att hålla den fri från tovor.

Övrigt

Då rasen utvecklades för arbete behöver deras intelligens och arbetslust användas till något konstruktivt. Förutsättningen för att en australian shepherd ska passa just dig är att du tänker igenom den mängd aktivitet och arbete du är beredd att ge din hund kontinuerligt. Bakgrunden som vall- och vakthund innebär ofta andra egenskaper än om det är en ren sällskaps- och familjehund du söker.