Hunting universe against all odds

28.11.2023

Tänk att det nästan gått hela 8 veckor sedan vår ensamvalp föddes den 10/10. 

Vi inseminerade ju Bella med Raven som jag länge suktat efter. Raven har kvalitéer som vi verkligen eftersträvade eftersom han har exteriören och han har även den mentala biten och flera av hans avkommor är skolhundar, räddningshundar och/eller vallar. Raven blev även cruftskvalificerad 2024 och klarade NAT-provet med bravur. 

Första insemineringen gick Bella tom men vi gjorde ett försök till som visade sig med dräktighet men veterinären såg bara en fosterblåsa så vi valde att röntga i ett senare skede och även där visade det sig bara vara en liten valp. 

När det blev dags för lilla Ingrid (som barnen kallar henne) att födas så var vi extra oroliga eftersom vi aldrig haft en kull med en valp och det finns en risk för komplikationer men allt gick bra och lilla ingrid som kommer att bli kallad för Vixen i sitt foderhem kallas även ibland mellan oss för Ingvix (haha - kärt barn har många namn). 

Ju längre timmarna gick ju mer började vi reagera på att denna lilla valp inte alls diade som vi är vana vid att se och försökte att lägga till henne, men hon blev svagare och fick efter ett par dagar en rodnad på buken så vi konsulterade veterinär som bad oss komma in - sagt och gjort så behövde ingrid börja med en antibiotikakur och mamma Bella fick inte vara i närheten av buken för att förvärra och vid den tidpunkten hade vi börjat stödmata och Ingrid är alltså uppfödd med flaska sedan 4 dagars ålder och även om vi haft två kolikbarn glömmer man snabbt hur intensivt det är med matning och vägning varannan timme. 

Ingrid är nu en stark och pigg valp som är helt frisk och fick därför sitt namn då hon inte hade några bra odds på sin sida när hon insjuknade bara någon dag gammal. Man vet att det inte har med några genetiska faktorer och man vet att det är pga av att troligtvis Bella har tvättat henne för intensivt eller att bakterier kommit in genom navelsträngen och bildat en infektion. 

Hur är det då att ha en ensamvalp? Det ska jag tala om i nästa inlägg utifrån mina erfarenheter!